Szarlotka Krysi

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie kruche ciasto i podzielić je na dwie części.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dno dużej blaszki.Wstawić do gorącego piekarnika na około 10 minut. Na ciasto rozłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Z mleka odlać niepełną szklankę i roztrzepać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie wlać mieszankę budyniową i ciągle mieszając ugotować budyń.
Gorący budyń wylać na jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć budyń. Całość ponakłówać widelcem i piec około godziny na złoty kolor.

Składniki

  • Ciasto:1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem to nie)
  • 3 budynie śmietankowe

Podobne przepisy do Szarlotka Krysi