Placki ziemniaczano-jajeczne

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody która się utworzyła w ziemniakach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbić 2 jajka, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach żółty ser. Dodać soli, Vegety, oraz pieprzu jak kto lubi pieprzne. Dodać mąkę i wymieszać, doprawić do smaku. Można też dodać drobno posiekaną paprykę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Jajka usmażyć na patelni jak jajka sadzone, i podawać na plackach.

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków1 cebula
  • 15 dag sera żółtego
  • 7 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • olej

Podobne przepisy do Placki ziemniaczano-jajeczne