Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie (20 min.). Przepuść poprzez maszynkę do mięsa lub przez praskę. Dodaj 2 łyżki masła, żółtka oraz świeżo startą gałkę muszkatuową. Zagotuj w garnku 3/4 szkl. wody ze szczyptą soli i 4 łyżkami masła. Zdejmij z ognia i, ciągle mieszając, połącz z mąką. Odstaw garnek na kilkanaście minut, aby masa mączna przestygła, a następnie dodaj jajka, utrzyj. Na koniec dodaj przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj małe kulki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż będą miały złoty kolor. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Układaj na ręczniku lub pergaminie, by odsączyć z nich nadmiar oleju. Kulki połóż na talerz. Podawaj na ciepło jako dodatek do mięs i ryb lub na zimno jako samodzielną przystawkę Dodatkowo możesz posypać je koperkiem.