Placuszki Po Węgiersku :)

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki , cebulę i czosnek obieramy,trzemy na tarce do ziemniaków.Dodajemy jajka,sól , pieprz i drobno posiekana pietruszkę,oraz mąkę dokładnie mieszamy wszystko.Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje ciasta i lekko spłaszczamy,placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Myję mięsko i osuszam recznikiem papierowym.Papryki i pomodory równiez myję,z pomidorka sciągam skórki i kroję wszystko w kostke w łącznie z mięsem.Pieczarki obieram kroje w paski.Cebulke i czosnek obieram i drobno siekam.W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mieso na rozgrzany tłuszcz.Posypuje papryka słodka,sola i troszke pieprzem.(mieszam od czasu do czasu) Gdy miesko zaczyna robic sie na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smaże do zezłocenia sie cebuli i czosnku.Po tym czasie zalewam gorąca woda,wrzucam pokrojone wszystkie warzywa + dwie kostki mięsne. Gotuję wszystko 20 minut. Po upływie 20 min. mieszam mąkę z wodą energicznie mieszając żeby mi sie kluchy nie porobiły. Zalewam wywar i sosik gotowy. Na talerz układam placka,polewam gulaszem i przykrywam następnym plackiem.Posypuje natką i podaję 🙂 SMACZNEGO 🙂

Składniki

  • * Na placki: *
  • * 10 sporych ziemniaków
  • * 2 jajka
  • * 1 duża cebula
  • * 3 ząbki czosnku
  • * 1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
  • * sól (wg.uznania)
  • * pieprz czarny (wg.uznania)
  • * szklanka mąki pszennej (jak za mało dodac wiecej)
  • * łyzkę maki ziemnaczanej
  • * olej do smażenia
  • * troszkę posiekanej pietruszki do smaku (mozna bez jak kto lubi )
  • *
  • * Na gulasz:
  • *
  • * 2 polędwiczki
  • * 1 pqpryka czerwona
  • * 1 papryka zielona
  • * 1 zabek czosnku
  • * 1 mała cebulka
  • * 4-5 pieczarek
  • * 2 pomidory
  • * 2 łyżki mąki
  • * 2 kostki mięsne (winiary)
  • * sól,poeprz wg.uznania
  • * nać do dekoracji

Podobne przepisy do Placuszki Po Węgiersku :)