Placuszki ryżowe

Reklama

Opis przygotowania

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować.
Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać – ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.

Składniki

  • 1 szkl. ugotowanego ryżu (może został Wam z poprzedniego dnia?)2 małe jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
  • ok.1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3-4 krople aromatu cytrynowego
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • szczypta soli
  • sos owocowy: 2 gruszki
  • 1 duże jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru (może być nieco mniej albo więcej - wedle smaku)
  • 2 łyżeczki kisielu w proszku (jabłkowy albo cytrynowy)
  • do posypania: cukier puder, ew. mielony cynamon
  • do smażenia: olej

Podobne przepisy do Placuszki ryżowe