Pierś z kurczaka z pęczakiem

Reklama

Opis przygotowania

Zacznijmy od kaszy. W garnku na roztopionej łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. W tym samym czasie w innym garnku zagotuj 1L bulionu (połowę odlej, później się przyda) i wrzuć do niego pokrojonego w kostkę pora. Gotuj przez około 30 sek. Odcedz pora. Później będzie nam potrzebny i por i bulion. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć do niej kaszę i duś przez 1-2 minuty. Następnie zalej kaszę bulionem z porów, zagotuj, zamieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i poczekaj, aż kasza się ugotuje. Gdyby kasza zbytnio wyschła dolej trochę bulionu.

Teraz zajmiemy się sosem i mięsem. Usmaż piersi z kurczaka na patelni grillowej lub zwykłej. 100g masła wymieszaj z tymiankiem i sokiem z cytryny. 200 ml bulionu, zredukuj o połowę i zacznij dodawać do niego masło z tymiankiem i cytryną cały czas mieszając, tak aby powstał gładki, kremowy sos.

Wróćmy do kaszy. Ta powinna być już prawie gotowa. Dodajemy do niej pora i jeszcze łyżeczkę masła. Porządnie mieszamy. W razie gdyby bulion się jeszcze nie wygotował po prostu go odlewamy.

Gotowe!

Nakładamy kaszę na środek talerza, polewamy sosem i przykrywamy piersią z kurczaka.

Smacznego!

Składniki

  • 4 piersi kurczaka1L bulionu z kurczaka
  • kostka masła
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 100g pęczaku
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Pierś z kurczaka z pęczakiem