Zacznijmy od kaszy. W garnku na roztopionej łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. W tym samym czasie w innym garnku zagotuj 1L bulionu (połowę odlej, później się przyda) i wrzuć do niego pokrojonego w kostkę pora. Gotuj przez około 30 sek. Odcedz pora. Później będzie nam potrzebny i por i bulion. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć do niej kaszę i duś przez 1-2 minuty. Następnie zalej kaszę bulionem z porów, zagotuj, zamieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i poczekaj, aż kasza się ugotuje. Gdyby kasza zbytnio wyschła dolej trochę bulionu.
Teraz zajmiemy się sosem i mięsem. Usmaż piersi z kurczaka na patelni grillowej lub zwykłej. 100g masła wymieszaj z tymiankiem i sokiem z cytryny. 200 ml bulionu, zredukuj o połowę i zacznij dodawać do niego masło z tymiankiem i cytryną cały czas mieszając, tak aby powstał gładki, kremowy sos.
Wróćmy do kaszy. Ta powinna być już prawie gotowa. Dodajemy do niej pora i jeszcze łyżeczkę masła. Porządnie mieszamy. W razie gdyby bulion się jeszcze nie wygotował po prostu go odlewamy.
Gotowe!
Nakładamy kaszę na środek talerza, polewamy sosem i przykrywamy piersią z kurczaka.
Smacznego!