Placuszki z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy i przesianą mąkę, utrzeć aby nie było grudek – ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki (ja to robię na małej szatkownicy) jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem. Dopiero wtedy oprószyć ciasto proszkiem do pieczenia zmieszanym z sodą, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię nalać trochę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złoto-brązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. W przepisie proponuję użyć jabłek Antonówek – w/g mnie są najlepsze do placków, ale można użyć innych. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 placków.

Składniki

  • kubek kefiru 400gok.1-1.5 szkl. mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości kefiru i wielkości jaj)
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 duże jabłka odmiany Antonówka
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • do smażenia: olej roślinny
  • do posypania: cukier puder

Podobne przepisy do Placuszki z jabłkami