Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, połowę posiekać, resztę zostawić w całości albo poprzekrawać na połówki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje woda, przestudzić. Gdy ostygną dodać je do mięsa. Dodać też jajka, majonez i mąkę ziemniaczaną. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pozostałe pieczarki, smażyć je aż zaczną się rumienić. Wtedy oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmniejszyć ogień i przykryć naczynie, dusić kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kłaść łyżką porcje ciasta mięsnego i smażyć jak placki, do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podawać z duszonymi pieczarkami, ziemniakami i surówką.