Krwawe ośmiorniczki

Reklama

Opis przygotowania

Parówki obrać z osłonek, każdą przeciąć na cztery krótsze kawałki. Każdy kawałeczek naciąć na końcach na krzyż. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić parówki, obsmażyć przez 2-3 min. aż końce się rozchylą. Następnie dodać cebulkę, posolić odrobinę i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać koncentrat i ketchup, doprawić szczyptą cukru. Można dodać ew. ulubione zioła. Podawać posypane szczypiorkiem, z dodatkiem bułeczki. Można też tak przygotowane parówki podać np. z ryżem jako danie na szybki obiad albo kolację.

Składniki

  • 6 cienkich parówek1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1-2 łyżki ketchupu pikantnego
  • do smaku: sól, szczypta cukru
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Krwawe ośmiorniczki