Ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę także obieramy. Warzywa ścieramy, najpierw cebulę, na drobnych oczkach tarki jarzynowej (ja żeby nie poobcierać palców zakładam grube gumowe rękawiczki). Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie wyrabiamy. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo placki będą twarde. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem, nakładając porcje ciasta łyżką. Placuszki muszą się dobrze zezłocić z obu stron. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkami w/g uznania – można jeść z cukrem, ze śmietaną albo sosem…jak kto lubi.
Ścierając na początku cebulę zapobiegniemy szybkiemu ciemnieniu ziemniaków.