Płonące naleśniki

Reklama

Opis przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sito,a następnie zmiksuj z mlekiem,jajkiem,cukrem i ewentualnie łyżeczką stopionego masła.Ciasto przykryj,a następnie odstaw na 15 minut.W tym czasie utrzyj twarożek z rozgniecionym bananem,miodem,przyprawami i migdałami.Na rozgrzaną patelnię wylej kropelkę oleju,rozsmaruj pędzelkiem po całej patelni.Usmaż z przygotowanego ciasta 4 niezbyt grube placki.Posmaruj je masą,a następnie zwiń w ciasne ruloniki.Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.Naleśniki udekoruj truskawkami,a także listkami melisy.Polej stopioną czekoladą.
2. Tuż przed podaniem każdy placek skrop niewielką ilością koniaku i ostrożnie podpal.

Składniki

  • 6 łyżek mąki pszennej150 ml.mleka
  • 1 małe jajko
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek kremowego twarożku
  • 1 dojrzały banan
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • ewentualnie 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek koniaku
  • kilka truskawek
  • listki melisy do dekoracji

Podobne przepisy do Płonące naleśniki