Truskawki z czekoladą

Reklama

Opis przygotowania

1. Truskawki umyj delikatnie pod bieżącą wodą,pozostaw do wyschnięcia na ściereczce.Nie usuwaj szypułek.Margarynę rozpuść w niewielkim rondelku.Dodaj do niej łyżkę wody,czubatą łyżkę kakao(najlepiej ciemnego,holenderskiego).Składniki gotujemy na niewielkim ogniu,cały czas mieszając,dopóki cukier się nie rozpuści.Odstaw polewę na kilkanaście minut ,by zaczęła lekko tężeć.Następnie osuszone owoce chwytaj za szypułki,a ich czubki zanurzaj w polewie czekoladowej.Odkładaj na pergamin do zastygnięcia.Podawaj do 2-3 godzin po przyrządzeniu.

Składniki

  • 1/2 kg.tryskawekSkładniki na polewę:
  • 1/3 kostki margaryny do pieczenia i gotowania
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Podobne przepisy do Truskawki z czekoladą