Podpiwek domowy

Reklama

Opis przygotowania

Zagotować 10 litrów wody,wsypać paczkę "Podpiwku
Kujawskiego" gotować na małym ogniu 15-20 minut.
Przecedzić przez płótno,rozpuścić cukier.Odlać
szklankę podpiwku,ostudzić w letnim rozpuścić
1 dkg drożdży.Dodać do wystudzonego podpiwku,
wymieszać.Rozlać do szczelnie zamykanych butelek.
Ja rozlewam do zamykanych na pałąk butelek po
piwie "Grolsch" które specjalnie w tym celu sobie
przygotowałem.Można rozlać też do butelek
plastikowych po napojach(sprawdzone)kiedyś nie
mając butelek rozlałem podpiwek do szklanych
5 itrowych słoi typu "Twist" ale to było na
większą imprezę spotkanie N-k.Rozlany podpiwek
zostawić na 24 godziny w ciepłym miejscu,później
przenieść do chłodnego np.piwnicy.Po 4-5 dniach
gotowy do spożycia.UWAŻAĆ PRZY OTWIERANIU.

Składniki

  • 1 opakowanie "Podpiwku Kujawskiego"50-60 dkg cukru
  • 1 dkg drożdży piekarskich
  • 10 litrów wody

Podobne przepisy do Podpiwek domowy