Polędwiczka w sosie śmietanowym

Reklama

Opis przygotowania

Polędwiczki pokroić w ok 1 cm plastry i obsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Marchewkę obraną i pokrojoną w talarki lub kostkę i groszek ugotować.
Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Do cebuli dodać mięso wlać bulion i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Mąkę roztrzepać ze śmietaną, wlać do mięsa,dodać marchewkę i groszek i jeszcze chwilę podusić.
Ziemniaki obrać,umyć, pokroić w 1cm plastry i podgotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i opiec na maśle z obu stron.
Na talerzu ułożyć ziemniaki i kilka plastrów mięsa, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa1 marchewka
  • 3 łyżki zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml bulionu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki pszennej
  • kucharek
  • kilka ziemniaków (w zależności od apetytu)
  • Natka pietruszki

Podobne przepisy do Polędwiczka w sosie śmietanowym