Bigos

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę włożyć do rondla, wlać tyle wody aby cała kapusta była nią "zakryta" dodać przyprawy i gotować następnie dodać pokrojone wędliny i mięsa i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy zmieszany z mąką. (Można też przygotować bigos bez przecieru.Ja lubię z przecierem a moja mama woli bez przecieru)
Bigos smakuje najlepiej gdy kilka razy jest odgrzewany i studzony na zmianę.

Składniki

  • Około 1 kg kapusty kiszonejróżne rodzaje wędlin (najlepsze są ścinki)
  • resztki pieczeni
  • kiełbasa
  • mały przecier pomidorowy
  • łyżeczka mąki pszennej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kucharek
  • pieprz

Podobne przepisy do Bigos