Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola

Reklama

Opis przygotowania

Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki

  • - Międzybrodzki Makaron kolanka - 1 paczka- polędwiczka wieprzowa- 1 średnia (ok.250g)
  • - białe wino - 1 szklanka
  • - ser gorgonzola - 100g
  • - słodka śmietanka - 300ml
  • - natka pietruszki
  • - sól, pieprz do smaku

Podobne przepisy do Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola