Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron uggotowac al dente w osolonej wodzie, przeplukac zimna woda i odcedzic. Cebule i czosnek obrac i umyc, drobno pokroic. Fasole dobrze przepłukać. Listki bazylii drobno posiekac (bazylie można zastąpić natka pietruszki). Na patelni rozgrzac tluszcz i zeszklic cebule z czosnkiem. Zagotowac bulion wraz z pomidorami, dodac fasole i cebule z czosnkiem, gotowac 15 minut na niewielkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem gotowania doprawic sola i pieprzem, dodac zielenine. Do głębokich talerzy lub bulionerek, wrzucic porcje makaronu (wg uznania), zalac goraca zupa, posypac startym, żółtym serem (nie żałować), przybrac zielenina (bazylia lub pietruszka) i spożywać na goraco.

Składniki

  • 250g drobnego makaronu, np muszelki, ok. 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów (2x400g),
  • duza cebula,
  • 2 duze zabki czosnku,
  • 2 garstki listków bazylii + swieze listki do dekoracji,
  • starkowany parmezan (lub inny żółty ser),
  • biala fasola z puszki (200g) (wieksza lub drobna, użyłam dużych ziaren),
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa lub maslo do smazenia (ok. 2-3 lyzki)

Podobne przepisy do Pomidorowa zupa włoska z muszelkami