Farfalle con piselli

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic. Cebule obrac, umyc i pokroic w drobna kosteczke, szynko drobno pokroic, ser zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule, podsmażyć ok. 2 minuty, po czym dodac groszek (zamrozony), przyprawic pieprzem i sola, smazyc na srednio duzym ogniu, przez ok. 10 minut, dodac szynke, zamieszac, podsmażyć ok. 2-3 minut, po czym dodac makaron, smazyc ciagle mieszając przez ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na duzy talerz, posypac żółtym serem, udekorowac listkami bazylii i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Składniki

  • 100g makaronu kokardki, 7 łyżek mrożonego groszku,
  • 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
  • mała cebula cukrowa,
  • 50g gotowanej szynki,
  • garść (lub więcej) startego parmezanu (lub innego sera żółtego),
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • listki bazylii

Podobne przepisy do Farfalle con piselli