Makaron ugotowac w osolonej wodzie, w/g przepisu na opakowaniu – makaron musi byc dobrze ugotowany, bo inaczej bedzie twardy. Cukinie obrac, umyc, osuszyc i pokroic w pólplastry. Szpinak umyc, osuszyc i dowolnie pokroic. Ser starkowac na tarce o grubych oczkach. Piers kurczaka umyc i osuszyc, w razie koniecznosci odrzucic zylki, pokroic w kosteczke i przyprawic sola, pieprzem, maggie, papryka i ogerano. Czosnek obrac, umyc i przecisnac przez praske, natke pietruszki poszatkowac. Na rozgrzanej oliwie podsmazamy cukinie razem z piersiami kurczaka, dodajac 1/3 lyzeczki cukru i pól lyzeczki oregano. Do garnuszka wlewamy 1/3 szklanki goracej wody, zagotowujemy , dodajemy szpinak, zmiazdzony czosnek, 1/3 lyzeczki vegety, chwile gotujemy, czesto mieszajac. Gdy ze szpinaku zacznie robic nam sie papka, dodajemy serki topione i dokladnie wszystko mieszamy. Laczymy szpinak z makaronem, cukinia i kurczakiem, dodajemy natke pietruszki i mieszamy. Odcedzony makaron wrzucamy do naczynia zaroodpornego i calosc mieszamy. Na wierzch kladziemy starty zólty ser i wkladamy danie do srednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, w 180-200 stopniach przez 15-20 minut.