Potrawka drobiowa

Reklama

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić piersi z kurczaka. Podsmażyć. Dodać cebulę, pieczarki i wszystko razem dusić, po czym dodać pomidory, pomidory z puszki wraz z zalewą, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać bulion, śmietankę kremówkę i zagotować.
Mąkę rozprowadzić jogurtem i odrobiną zimnej wody, po czym zagęścić danie i ponownie zagotować. Raz jeszcze przyprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.

Sałatka: sałatę karbowaną oczyścić i porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty. Śmietanę kremówkę wymieszać z jogurtem naturalnym i sosem sałatkowym i koperkiem. Dodać do sałaty i wymieszać.

Ugotowane ziemniaki rozgnieść z mlekiem i masłem. Rozłożyć na talerze i posypać koperkiem. Potrawkę drobiową podawać z ziemniaczkami i sałatą. Do tego typu dania doskonale pasuje czerwone półwytrawne wino.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula
  • 1 puszka pieczarek (800ml)
  • 2 małe pomidory
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Sól, biały pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Około 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • Łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 5 kropel sosu tabasco
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Dodatek:
  • Ugotowane ziemniaczki
  • Mleko
  • Masło
  • Główka karbowanej sałaty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 paczka sosu sałatkowego Knorr koperkowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Podobne przepisy do Potrawka drobiowa