Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić piersi z kurczaka. Podsmażyć. Dodać cebulę, pieczarki i wszystko razem dusić, po czym dodać pomidory, pomidory z puszki wraz z zalewą, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać bulion, śmietankę kremówkę i zagotować.
Mąkę rozprowadzić jogurtem i odrobiną zimnej wody, po czym zagęścić danie i ponownie zagotować. Raz jeszcze przyprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.
Sałatka: sałatę karbowaną oczyścić i porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty. Śmietanę kremówkę wymieszać z jogurtem naturalnym i sosem sałatkowym i koperkiem. Dodać do sałaty i wymieszać.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść z mlekiem i masłem. Rozłożyć na talerze i posypać koperkiem. Potrawkę drobiową podawać z ziemniaczkami i sałatą. Do tego typu dania doskonale pasuje czerwone półwytrawne wino.