Potrawka z indyka

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, pozbawić ew. błon i porcjować. Ja zrobiłam 6 kawałków na 3 osoby.
Posypać mięso ze wszystkich stron przyprawą do gyrosa. Wstawić do lodówki a w tym czasie opłukać pieczarki, posiekać cebulę i czosnek. Pieczarki przekrawać na ćwiartki wraz z trzonkami. Groszek osączyć z zalewy.
Na rozgrzanym oleju smażyć na patelni kawałki mięsa z obydwu stron. Następnie wsypać cebulę z czosnkiem i poddusić. Dodać pieczarki i groszek, chwilkę podsmażyć i posypać papryką mieloną i pieprzem ziołowym. Delikatnie podlać wodą, wsypać Vegetę i dusić do miękkości. Dolewać co jakiś czas małą ilość wody,uzupełniając tą, która wyparuje.
Dusić ok. 45 minut. Niczym nie trzeba zagęszczać.
Doskonale smakuje z kaszą na sypko. Ja podałam z ziemniakami, ponieważ mieliśmy ochotę na mizerię do ziemniaków.

Składniki

  • 50-60 dag mięsa gulaszowego z indyka1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 12 dużych pieczarek
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Potrawka z indyka