Poziomki z kremem waniliowym

Reklama

Opis przygotowania

Cytrynę wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę z połowy. Poziomki można delikatnie opłukać i osuszyć – jeśli mamy pewność, że pochodzą z czystego miejsca lub z własnego ogródka to lepiej nie płukać. Śmietankę schłodzić dobrze w lodówce (przynajmniej 1h – najlepiej po zakupie od razu wstawić ją do lodówki) następnie wlać do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na średnich obrotach, dodać cukier puder i waniliowy, ubijać dalej na dużych obrotach aż będzie sztywna. Wymieszać delikatnie z serkiem waniliowym i skórką cytrynową. Nakładać porcje kremu do miseczek lub pucharków, posypać obficie poziomkami i podawać.

Składniki

  • 1 szklanka świeżych poziomek, najlepiej własnoręcznie zbieranych w lesie :-)1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 torebeczka cukru waniliowego 8g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 150g
  • skórka otarta z połówki cytryny

Podobne przepisy do Poziomki z kremem waniliowym