Prowansalska jarzynowa

Reklama

Opis przygotowania

Zagotować rosół, ew. bulion. Kapustę pekińską opłukać i posiekać, wrzucić do rosołu. Pieczarki oczyszczone i cebulę pokroić dowolnie i poddusić na oleju. Dołożyć do kapusty. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, wsypać przyprawę prowansalską i przyprawę Kucharek. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować. Wrzucić mrożonkę warzywną i gotować do miękkości warzyw. Jeśli ktoś chce może dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, choć zupa jest dostatecznie gęsta i syta. Ew. doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem, roztrzepać z mąką. Wlewać po troszku łyżką gorącą zupę i mieszać energicznie. Zahartowany zabielacz wlać do zupy i mocno podgrzać mieszając, by nie dopuścić do wrzenia. Można posypać zieleniną.

Składniki

  • ok. 2l gotowego rosołu lub dowolnego bulionu0,5 kg mieszanki warzywnej 8-składnikowej
  • ok. 30 dag kapusty pekińskiej
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • 1 łyżka płaska przyprawy prowansalskiej
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz mielony czarny
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Podobne przepisy do Prowansalska jarzynowa