Zagotować rosół, ew. bulion. Kapustę pekińską opłukać i posiekać, wrzucić do rosołu. Pieczarki oczyszczone i cebulę pokroić dowolnie i poddusić na oleju. Dołożyć do kapusty. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, wsypać przyprawę prowansalską i przyprawę Kucharek. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować. Wrzucić mrożonkę warzywną i gotować do miękkości warzyw. Jeśli ktoś chce może dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, choć zupa jest dostatecznie gęsta i syta. Ew. doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem, roztrzepać z mąką. Wlewać po troszku łyżką gorącą zupę i mieszać energicznie. Zahartowany zabielacz wlać do zupy i mocno podgrzać mieszając, by nie dopuścić do wrzenia. Można posypać zieleniną.