Ciasto czekoladowe

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st.

Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Można także biszkopt przekroić i przełożyć masą)

Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.

Składniki

  • CIASTO: 6 jaj,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao Wawel,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek cukru.
  • MASA:
  • budyń waniliowy (na 3/4l mleka),
  • 1/2 l mleka,
  • 1/2 tabliczki czekolady Gorzkiej Krakowskiej firmy Wawel,
  • tabliczka czekolady Jagiellońska Mleczna firmy Wawel,
  • kost. masła,
  • 12 łyżek cukru.
  • PIANKA:
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 10 dag wiórków kokosowych.

Podobne przepisy do Ciasto czekoladowe