Kreolek

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. piec ok. 25 min w temp. 170st.
Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone wafelki, posiekane orzechy i wiórki. Wymieszać. Piec w tej samej blasze 20 min w temp. 170st.
Żółtka ubić na parze, dodać cukier. Ostudzić. Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać masę jajeczną.
Ciasto kakaowe nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć krem, położyć ciasto z waflami, lekko docisnąć. Polać polewą.

Składniki

  • CIASTO I: 4 jajka,
  • 1/2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru, 1
  • /2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao Wawel
  • CIASTO II:
  • 2 wafle firmy Wawel "Kreolki kakaowe" po 90g każdy
  • 10 dag wiórków kokosowych,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 6 białek,
  • szkl. cukru.
  • KREM:
  • kost. margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 5 łyżek cukru.
  • DODATKOWO:
  • sok z cytryny,
  • polewa czekoladowa.

Podobne przepisy do Kreolek