Czekoladowa rozkosz

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem. Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
Wszystko połączyć, rozpuścić i przestudzić.
Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jaj,
  • czubata szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • 670 ml mleka,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 1/2 łyżki cukru,
  • 70g białej czekolady,
  • 17 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru.
  • POLEWA:
  • 14 dag czekolady Wawel Jagiellońska Mleczna,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 1/2 łyżki cukru,
  • 10 dag margaryny.

Podobne przepisy do Czekoladowa rozkosz