Pulpety w sosie koperkowym

Reklama

Opis przygotowania

Do miesa dodajemy jajko, bulke tarta i przyprawy, wyrabiamy na jednolita mase. Formujemy pulpeciki i obtaczamy je w mace. W garnku zagotowujemy wode z dodana kostka rosolowa (wody dajemy tyle aby tylko przykryla pulpety). Gotujemy 20-25 min.Umyty koperek siekamy dosc drobno. Smietane, mleko i 3 lyzki maki mieszamy razem, tak by nie bylo grudek. Wlewamy cienkim strumyczkiem, caly czas mieszajac do gotujacych sie pulpetow. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze ok 1 min. Doprawiamy sola i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • maka do obtoczenia
  • pieprz
  • sol
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki maki
  • kilka kropli soku cytrynowego
  • kostka rosołowa drobiowa

Podobne przepisy do Pulpety w sosie koperkowym