Pyszna lazania

Reklama

Opis przygotowania

Aby zrobić sos beszamelowy-> w rondelku rozpuścić masło, nie rumienić, partiami powoli wsypywać mąkę i cały czas mocno mieszać (najlepiej trzepaczką) żeby nie było gródek, aż do połączenia składników. Gdy uzyskasz gęstą masę zacznij wlewać mleko (o temp.pokojowej,nie zimne) i mieszaj. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, dodaj pieprz, szczyptę kwasku, troche soli,zestaw z ognia.

Farsz-> Do rozgrzanej patelni z olejem dodać drobno posiekaną cebulę+ czosnek, po zarumienieniu cebuli dodać mięso, posypać przyprawą do mielonego, do dań włoskich i pieprzem, dusić pod przykryciem co troche mieszając.
Pieczarki dusić osobno.
Do usmażonego mięska dodać pół słoiczka koncentratu i podgrzewać dalej.
Plastry lazani najlepiej lekko podgotować w osolonej wodzie na półtwardo(Aby plastry się nie posklejały dodać do wody trochę margaryny i nie wrzucać wszystkich plastrów naraz tylko np po 5 plastrów i po ich wyciągnięciu włożyć następne itd.)
Na wysmarowaną tłuszczem brytfankę układamy kolejno:
1.makaron,2.sos,3.farsz mięsny,4.sos i tak układamy kolejne 3 warstwy.OSTATNIA warstwa musi być zakończona pieczarkami i na nie sypiemy grubą warstwę sera mozarella. Całośc zapiekamy w piekarniku przez 30min w temp.180st.

Składniki

  • -1kg mięsa mielonego-koncentrat pomidorowy
  • -2 cebule
  • -ząbek czosnku
  • -makaron płaty lasagne Arighi
  • -40dag pieczarek
  • -40dag sera -mozarella starty
  • -sól,pieprz,przyprawa do mielonego mięsa, przyprawa do dań włoskich (lub bazylia,oregano)
  • sos beszamelowy:4dag masła, 1,5 szkl. mleka,4łyzki mąki, szczypta kwasku cytrynowego,sól,pieprz,gałka muszkatałowa

Podobne przepisy do Pyszna lazania