Pyszny sezamowiec

Reklama

Opis przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i ułożyć w dwóch równych blaszkach.

2. Sezam uprażyć na suchej patelni, dodać masło, puder i miód i smażyć przez 3 min. Gotową masę wyłożyć na 1 placku. piec 20min. w temp. 170st.

3. Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać i położyć na posmarowany wcześniej powidłami 2 placek. Ciasto piec ok. 20 min w temp. 170st.

4. Masło i margarynę utrzeć z pudrem, dodać chałwę, utrzeć na gładką masę. Krem przełożyć na wystudzone placki tak, aby placek z sezamem był na spodzie.

Składniki

  • CIASTO:1/2 kg mąki,
  • kost. margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 2 op. cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • DODATKOWO DO 1 PLACKA:
  • 20 dag sezamu,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki miodu.
  • DODATKOWO DO 2 PLACKA:
  • powidła ze śliwek lub z czarnej porzeczki,
  • 6 białek,
  • szkl. cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.
  • MASA:
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag chałwy waniliowej,
  • 1/2 kost. masła.

Podobne przepisy do Pyszny sezamowiec