Ziemniaki obrać. 1kg ziemniaów ugotować, po czym przecisnąć przez praskę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a następnie połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Ciasto podzielić na 4 równe części. 1/4 ciasta ubrać i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto dobrze zagnieść.
Kiszoną kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowaną kapustę odcedzić i drobno pokroić. Łyżkę smalcu roztopić na patelni po czym podsmażyć mięso mielone i posiekaną cebulkę. Następnie połączyć z kapustą. Farsz przyprawić solą, pieprze, ziarenkami smaku i przeciśniętym czosnkiem. Dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, na środek kłaść farsz i zwijać pyzy o średnicy około 4cm. Pyzy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Boczek pokroić w kostkę roztopić na patelni, dodać posiekaną cebulkę. Podsmażyć i polać gotowe pyzy.