Racuchy z kurczakiem wędzonym

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Fasolkę i groszek opłukać z zalewy i osączyć. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem i solą. Wrzucić mięso i groszek z fasolą. Posypać tymiankiem. Sodę rozmieszać z łyżką zimnej wody, dobrze wymieszać z masą. Smażyć od razu na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Można jeść same, ew. z surówką. Można też podać oddzielnie sos np. czosnkowy czy paprykowy. Podawać gorące.

Składniki

  • 1 duży pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
  • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Racuchy z kurczakiem wędzonym