Racuszki truskawkowo-bananowe

Reklama

Opis przygotowania

Banana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Truskawki pokroić w półplasterki (kilka odłożyć do dekoracji).
3/4 szklanki jogurtu roztrzepać z jajkiem,serkiem. Dodać szczyptę soli,cukier,sodę i wmieszać mąkę. Wsypać owoce, dokładnie wymieszać, by oblepiły się ciastem. Natychmiast smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki. Duże mogą się rozpadać przy przewracaniu na drugą stronę. Najlepiej jest odwracać szeroką łopatką.
Na talerzyki wycisnąć esy-floresy z sosu toffi, nałożyć osączone z tłuszczu (na ręczniku papierowym) racuszki, udekorować truskawkami, polać jogurtem naturalnym i jeszcze raz delikatnie polać sosem toffi.
Placuszki są delikatne i pulchne.Ładnie pachną i są smaczne. Polecam!

Składniki

  • 25 dag truskawek1 średni banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1,2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru+ kilka łyżek
  • 1 jajko
  • 15 dag gęstego serka naturalnego
  • sos toffi (lub inny ulubiony)
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Racuszki truskawkowo-bananowe