Racuszki z jabłkiem i dynią

Reklama

Opis przygotowania

Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie partiami dodajemy mąkę, roztrzepując trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, podobnie dynię (obraną ze skórki i pozbawioną skóry i gąbczastego miąższu z pestkami). Dodajemy do ciasta dynię i jabłko a na koniec łyżeczkę sodki. Mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy. Racuszków tych nie trzeba posypywać żadnym cukrem pudrem ani podawać innych dodatków.

Składniki

  • 0,5 l maślanki 2 szklanki mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 3 jajka
  • 1 duże jabłko antonówka
  • 1 szklanka (startej na tarce jarzynowej) dyni olej do smażenia

Podobne przepisy do Racuszki z jabłkiem i dynią