Racuszki z surimi i warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Paluszki surimi pokroić w plasterki ok. 1 cm, posiekać szczypiorek. Paprykę, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami wody. Dodać do paluszków i dobrze wymieszać. Kukurydzę, groszek i marchewkę bardzo dokładnie osączyć (ważne). Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Mąkę, wodę, 1/2 łyżeczki soli i jajko zmiksować na gładkie ciasto. Dodać sodę i dobrze wymieszać. Wsypać wszystkie składniki i wymieszać tak, by ciasto dokładnie oblepiło dodatki. Na rozgrzany olej nakładać łyżką stołową małe placuszki. Smażyć na złoty kolor, przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i też smażyć na złoto. Racuszki są chrupiące i smaczne.

Składniki

  • 15 dag paluszków surimi o smaku krabowym (10 sztuk)1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik mieszanki marchewka+groszek (45 dag po odcieku)
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 rzodkiewki
  • 1,2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Racuszki z surimi i warzywami