Ratatuja z bobem

Reklama

Opis przygotowania

– Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
– Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.

Składniki

  • 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobupapryka
  • cukinia
  • 1/4 bakłażana
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Podobne przepisy do Ratatuja z bobem