Red Velvet z kremem adwokatowym i migdałami

Reklama

Opis przygotowania

suche skladniki na ciasto wymieszac w jednej misce , mokre w drugiej , oprucz octu i sody , skladniki suche dodac do mokrych wymieszac , w miseczce wymieszac sode z octem i szybko wlac do masy i zamieszac przelozyc ciasto do tortownicy 28 cm i piec okolo 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka

ciasto wyjac ostudzic przekroic na 2 czesci
na jedna czesc do okola w tortownicy wylozyc rureczkami

bita smietane ubic nastepnie rcznie mieszajac dodac powoli alkohol uwazac zeby sie nie zwazylo
na koniec dodajemy rozpusczona letnia zelatyne ( mozemy do kremu dodac owoce) wsypac paczke migdalow troche zostawic na wierzch , polowe smietany wylac na jeden blat przykryc drugim i wylozyc kolejna warstwe smietany posypac migdalami , schlodzic

Składniki

  • ciasto:2,5 szklanki maki
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 lyzeczka kakao
  • 1 lyzeczka plaska soli
  • 2 duze jajka lub 3 male
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka maslanki
  • 1 lyzka octu
  • 1 lyzka sody
  • 1 lyzeczka barwnika czerwonego w zely lub proszku
  • masa
  • 0,5 litra smietany 36 %
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 3 lyzeczki zelatyny + woda do jej rozpusczenia okolo 50 ml
  • migdaly mala paczka
  • oraz rurki do oblozenia tortownicy

Podobne przepisy do Red Velvet z kremem adwokatowym i migdałami