Regaty na liściach sałaty

Reklama

Opis przygotowania

Jajka myjemy, gotujemy na twardo a gdy dobrze wystygną obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół. Gruby plaster sera kroimy na kawałki ok. 2×2 cm. Z cienkich plasterków wycinamy trójkąty. Każdą połówkę jajka układamy na kostce sera, oprószamy solą i papryką. Na wykałaczkę nakładamy żagiel (trójkątny plasterek sera) i wbijamy ją aż do podstawy czyli poprzez jajko do kostki sera pod spodem. Żaglówki ustawiamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W miseczce obok podajemy sos. Do tych koreczków wybierajmy jajka małe aby łatwo było je jeść.

Sos: majonez mieszamy z jogurtem i ketchupem, doprawiamy ew. solą i mieloną papryką w/g własnego smaku, mieszamy dokładnie.

Składniki

  • nieduże jajka kurze (z jednego powstaną 2 koreczki)kilka cienkich plasterków sera żółtego twardego
  • kawałek sera (plaster grubości 5-10 mm)
  • do smaku: sól, papryka mielona
  • do przybrania: kilka liści sałaty, kilka gałązek cienkiego szczypiorku
  • wykałaczki lub szpadki
  • sos:
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki pikantnego ketchupu

Podobne przepisy do Regaty na liściach sałaty