Rolada czekoladowo – malinowa

Reklama

Opis przygotowania

1. ciasto: białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru i ubijać , potem dodawać po jednym żółtku i ubijać do białości, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao , przesiać dodać do jajek i delikatnie wymieszać , wylać na dużą formę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem śniadaniowym, upiec. ciasto wyjąć z foremki zdjąć papier i jak lekko odparuje zawinąć w ściereczkę formując roladę.

2. Mas: ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru, wystudzić . masło utrzeć do białości dodawać zimny budyń, ucierać na koniec dodać rozduszone maliny, utrzeć . galaretkę rozpuścić w szklance wody i wylać na talerz, jak zastygnie to pokroić w paski,

3. wyjąć ciasto ze ściereczki , posmarować masą, położyć paski galaretki wzdłuż rolady i zwinąć roladę. wierzch rolady udekorować czarno -białą polewą GELLWE

Składniki

  • CIASTO: 5 jajek,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 7 łyżek cukru,
  • Masa:
  • 1 kostka masła,
  • 1 budyń malinowy,
  • 6 owoców malin,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 galaretka malinowa,
  • polewa czarno biała GELLWE,
  • 1,5 szklanki mleka

Podobne przepisy do Rolada czekoladowo – malinowa