Rolada migdałowo- wiśniowa

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i nadal ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Żółtka jajek dodać do ubitych białek i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie połączyć z migdałami. Ciasto wylać na dużą, płaską blaszkę, najlepiej taką co jest na wyposażeniu piekarnika koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Piec kilka minut w gorącym piekarniku, po upieczeniu jeszcze gorącą zwinąć i zawinąć w ściereczkę, tak zostawić do wystudzenia.
Nadzienie rolady:
Galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia do zimnej galaretki dodać wiśnie i zostawić do momentu kiedy galaretka będzie gęsta, ale jeszcze nie całkiem zastygnie. Zimną roladę rozwinąć i posmarować gęstą galaretką, ostrożnie ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, aby dokładnie zastygła. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, posmarować nią zastygniętą roladę, posypać czekoladowymi kropelkami lub startą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki, aby wszystko nam dokładnie zastygło.

Składniki

  • Ciasto;4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie rolady:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1.5 szklanki wiśni bez pestek ja miałam z kompotu
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 śmietan-fiks
  • 1 cukier waniliowy
  • czekoladowe kropelki

Podobne przepisy do Rolada migdałowo- wiśniowa