Można użyć filetów mrożonych, ale należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i osuszyć. Grzyby zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć przez 15 min. a następnie gotować ok. 10-15 min.. Odcedzić i drobniutko posiekać, wodę zachować. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, obrać, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki, resztę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać w cienki półplasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 1/2 cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyć, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyć), smażyć mieszając aż warzywa zmiękną i odparują, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę, wymieszać. Filety smarować dość grubo pastą grzybowo-jarzynową i zwijać, każdą roladkę przeciąć na pół. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła, ułożyć pionowo roladki, ciasno jedna przy drugiej. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na 10 min.. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę, dodać krążki marchewki i pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić aż warzywa nieco zmiękną, następnie dodać wywar z grzybów i śmietankę, gotować aż sos nieco zredukuje i zgęstnieje. Przed podaniem rybę polać sosem albo sos podać osobno, w sosjerce.