Roladki schabowe z farszem serowym

Reklama

Opis przygotowania

Kotlety rozbić dość cienko, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa, oprószyć delikatnie z obu stron solą, pieprzem ziołowym i papryką. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, podsmażyć pora i marchewkę. Kiedy się lekko zrumienią dodać 2 łyżki wody i serek topiony i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, rozmieszać aż serek się rozpuści, przestudzić a następnie wymieszać z serem żółtym, natką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmarować porcję masy i zwinąć ciasne roladki. Spiąć je wykałaczkami albo związać nicią kuchenną i obtoczyć lekko w mące. Na patelni rozgrzać resztę masła, zrumienić roladki. Do obsmażonych dodać posiekaną drobno cebulkę i posiekany drugi ząbek czosnku a kiedy to się podsmaży podlać całość ok. 3/4 szkl. wody i dusić ok. 20-30 min.. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem…chyba wszystko pasuje…do tego jarzyny z wody albo surówka i pyszny obiad gotowy!

Składniki

  • 4 dość duże kotlety ze schabu wp. środkowego b/k50g serka topionego z papryką
  • 3-4 czubate łyżki drobno startego sera żółtego
  • 1 drobno starta marchewka
  • 1 czubata łyżka posiekanego pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka, pieprz ziołowy
  • 3 łyżki masła klarowanego

Podobne przepisy do Roladki schabowe z farszem serowym