Kotlety rozbić cienko, ale tak, by nie przerwać mięsa. Każdy kotlet posypać Kucharkiem, posmarować cienką warstwą musztardy. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki przesmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą, tak by odparował cały sok. Jajko ugotować na twardo i podzielić na ćwiartki. Z papryki wykroić 4 paseczki (ok.1 cm szerokości). Na kotletach rozsmarowywać mielone, kłaść taką samą warstwę pieczarek, ćwiartkę jajka i paprykę Ew. posypać natką. Zwijać roladki, obsmażyć na rumiano.Przełożyć do rondla, podlać sosem ze smażenia, dodać listek laurowy, ziele, pieprz ziarnisty i rozduszone owoce jałowca. Dusić ok. 40 min. Sos z duszenia podprawić łyżeczką maki ziemniaczanej i maggi.