Roladki z boczku, z watróbką i owocami

Reklama

Opis przygotowania

Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy – chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.

Składniki

  • 20 plastrów chudego boczku wędzonego parzonegook. 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 20 śliwek suszonych b/pestek
  • 2,5 gruszki (u mnie oczywiście Konferencje)
  • 3-4 łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • do smaku: sól, ew. pieprz ziołowy
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania naczynia
  • 20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek

Podobne przepisy do Roladki z boczku, z watróbką i owocami