Roladki ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Filet myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż na 2 płaty, delikatnie rozbijamy i oprószamy sola i pieprzem. Śliwki kroimy w paski i układamy na każdym płacie, mięso zwijamy w roladki w razie potrzeby spinamy wykałaczkami. Roladki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Można je jeść na ciepło np. z ziemniakami
ale równie świetnie smakują na zimno np. z chlebkiem

Składniki

  • - Na 2 szt -filet z kurczaka pojedynczy
  • 4 śliwki suszone (ale można dodać mniej lub więcej jak kto woli )
  • sól
  • pieprz
  • jajko ( ja do roztrzepanego jajka dodaję przyprawę do kurczaka , ale proszę postąpić według uznania i smaku )
  • mąka
  • bułka tarta
  • Olej do smażenia

Podobne przepisy do Roladki ze śliwkami