Przekładany murzynek

Reklama

Opis przygotowania

Margaryne cukier wode i kakao razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtka.Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać:pianę ubitą na sztywno. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Chłodne przekroic na pół. Śmietanę ubijamy, dżem wcześniej wrzucamy do miski i mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Wykładamy na połowe murzynka, przykrywamy druga połową. Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (ja ją robię sama z połączenia śmietanki słodkiej, czekolady gorzkiej i odrobiny masła). Góre udekorowałam bialymi perełkami. Pyszne, łątwe i szybkie.

Składniki

  • 1/2 szkl margaryny (nie masła)szklanka cukru
  • nieco mniej niż pół szklanki wody
  • 3 łyżki mocnego kakao
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków - uzupełnić mąką)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • pianę ubitą na sztywno z 4 białek
  • 30% śmietana minimum 250ml
  • dżem wiśniowy z całymi owocami
  • czekolada gorzka Wawel
  • śmietanka słodka ok 100ml
  • łyzka masła

Podobne przepisy do Przekładany murzynek