Rolowany boczek

Reklama

Opis przygotowania

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą do mięsa, pieprzem zielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, dokładnie wymieszać.
Boczek (bez skóry i musi być gruby)rozciąć przez środek, ale nie docinając do końca, rozłożyć na płasko i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć połową majeranku, jarzynki i pieprzu. Na środku rozłożyć masę z mięsa i ściśle zwinąć w roladę (ja dodatkowo obwiązuję nicią) natrzeć resztą przypraw i tak przygotowane mięso zostawić na kilka godzin.
Pieczemy około 60 min w temp 200st
Jak mięso całkiem wystygnie, zdjąć nić.

Składniki

  • 1-1.5 kg surowego boczku 30 dag mięsa z łopatki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżeczki jarzynki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • kilka ziaren pieprzu zielonego

Podobne przepisy do Rolowany boczek