Rosół drobiowy

Reklama

Opis przygotowania

Mięso namoczyć, umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu, wtedy rosół będzie klarowny. Zebrać pianę z rosołu, dodać wszystkie warzywa i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa na bardzo maluteńkim ogniu. Na końcu dodać opieczoną cebulę dla smaku. Podawać z cienkim makaronem posypany koperkiem lub natką pietruszki.

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka 1 sztskrzydełka drobiowe 3 szt
  • skrzydło z indyka 1 szt
  • por liść
  • seler 1/2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula opieczona 1 szt
  • gałązka lubczyku lub nać selera 1 szt
  • natka pietruszki 1 szt
  • koperek zielony
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 5 szt
  • kostka rosołowa drobiowa 2 szt
  • listek laurowy 2 szt
  • pieprz mielony czarny

Podobne przepisy do Rosół drobiowy