Rosół wieprzowo cielęcy z kostką z kaszy

Reklama

Opis przygotowania

Mięso wymoczyć, dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować (zagotować na bardzo małym ogniu, inaczej rosół zrobi się mętny)zebrać szumowiny. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, przyprawy, gotować na bardzo małym ogniu(rosół ma tylko pykać) aż mięso będzie miękkie. Na 15 min przed wyłączeniem rosołu, obrać cebulę, nabić na widelec, opalić nad gazem aż zbrązowieje, włożyć do rosołu. Gotowy rosół, doprawić solą(ewentualnie pieprzem na talerzu.) Podawać z kostką z kaszy mannej, posypany koprem, lub posiekaną natką pietruszki. Wykonanie kostki z kaszy mannej: Zagotować wodę, dodać do smaku sól, gdy woda się powoli gotuje wsypywać powoli jednym ciągiem kasze manną, energicznie mieszać rózgą lub trzepaczką. Rozłożyć płaskie obiadowe talerze, przepłukane zimną wodą, wyłożyć po trochu kaszy na środek, moczyć łyżkę w zimnej wodzie. Rozprowadzając kaszę po talerzu,odstawić do wystudzenia. Maczając nóż w gorącej wodzie, kroić ukośne romby. Ułożyć na głębokim talerzu i zalać rosołem

Składniki

  • 1/2 kg chudych żeberek wieprzowych 40 dkg cięlęciny z kością
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy jarzynka lub vegety
  • 2,5-3 litry wody
  • posiekany koperek
  • Kostka z kaszy manny:
  • 1/2 litra wody
  • sól do smaku
  • 1 czubata szklanka kaszy manny szklanka = 250 ml

Podobne przepisy do Rosół wieprzowo cielęcy z kostką z kaszy