Rosół wołowo-drobiowy

Reklama

Opis przygotowania

umyte mięso włożyć do garnka dodać ziele
angielskie i liść laurowy,zalać wodą gotować
na maleńkim ogniu podkładając pod garnek płytkę
żeliwną,lub taką specjalną azbestową,rosół
powinien wrzeć tylko tylko,zapobierze to
zmętnieniu rosołu i zapewni klarowność.Nie
szumować,to znaczy nie zbierać nieapetycznie
wyglądającej szarej zawiesiny która pod koniec
gotowania samoistnie zniknie.Gdy mięso będzie
miękkawe dodać przypieczoną na płytce cebulę
oraz obraną i umytą włoszczyznę wraz z kapustą.
Gdy włoszczyzna będzie miękka doprawić do
smaku solą i pieprzem.Podawać z drobnym makaronem.
Na talerzu można dodać drobno posiekaną natkę z
pietruszki.Natkę siekać bezpośrednio przed wsypaniem do rosołu inaczej wyschnie.
.

Składniki

  • 1 korpus drobiowy rosołowy lub 1/2 kury rosołowej,przy gotowaniu tego rosołu wykorzystałem udo kury rosołowej1/2 kg szpondra b/k
  • włoszczyzna z kapustą
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • natka z pietruszki

Podobne przepisy do Rosół wołowo-drobiowy