Grochówka

Reklama

Opis przygotowania

Groch namoczyć na noc.Następnego dnia gotować w
tej samej wodzie,do momentu aż się rozgotuje i
zgęstnieje.Często mieszać nie dopuścić do
przypalenia.Wędzone żeberka włożyć do garnka dodać
liście laurowe i ziele angielskie gotować na
małym ogniu do miękkości,dodać umytą i obraną
włoszczyżnę.W międzyczasie obrać ziemniaki,pokroić
w drobną kostkę włożyć do garnka gotować.Wyjąć
ugotowane żeberka i włoszczyznę z garnka,mięso
obrać z kości pokroić drobno i z pokrojonymi
w drobną kostkę dwiema trzema marchewkami włożyć
do garnka.Dodać ugotowany groch.Pokrojone w drobną kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażyć na patelni.Dodać do zupy.Doprawić do smaku solą,majerankiem i pieprzem.

Składniki

  • 60-70 dkg wędzonych żeberek30 dkg kiełbasy (podwawelska,toruńska)
  • włoszczyzna
  • groch łuskany (połowki) 0,5 kg
  • 2 cebule
  • łyżka smalcu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 kg ziemniaków.
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Podobne przepisy do Grochówka